Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

Félúton...

Eldöntendő kérdések

 • Kész terv (típusterv) vagy egyéni terv +

  Örök kérdés, hogy drágább egyedi, egyéni ízlés szerint, vagy alacsony költségű típustervek bevált megoldásai alapján válasszunk tervet? A döntés rajtad áll. A típusterv kiválasztásakor nem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy a tervben végrehajtott mindennemű változtatás többlet feladatokat jelenthet.

  Ha szívesen megnéznél, néhány energiatakarékos épület típustervét, kattints ide.

 • Életstílus +

  Igazítsd a helyiségek elosztását és méretét a saját igényeidhez. Kísérd figyelemmel családod életmódját. Mennyi időt töltötök otthon? Milyen gyakran fogadtok vendégeket? Együtt tölti-e a család a szabadidejét, vagy külön-külön? Előnyben részesítitek a nagy „vasárnapi” ebédeket, vagy ritkán főztök és étkeztek otthon? Otthoni munkát végeztek? A kérdésekre adott válaszok lehetővé teszik annak a meghatározását, hogy a megépülő házban milyen helyiségeknek kell lenniük, pl. szükséged van-e dolgozószobára, vagy könyvtárra, mekkora legyen a nappali és milyen elosztásúak legyenek a helyiségek.

 • A házban tartózkodók száma +

  Hány fő részére építesz házat? Milyen a kapcsolat ezek között a személyek között? Milyen gyakran alszanak nálatok vendégek? Ez nemcsak a területet, de a helyiségek elrendezését is meghatározza, hogy mindenkinek meglegyen a saját „kis zuga”. Határozd meg az álmaid házában lakók és a vendégek számát egyaránt.

 • A jövő +

  Házat hosszútávra építünk. Érdemes elgondolkodni azon, hogy 5-10 év múlva hogyan alakul az életünk. Tervezünk-e gyerek(ek)et? Felnövő gyermekeink elköltöznek vagy esetleg a saját kis családjukkal együtt szintén a házban szeretnének élni velünk? Figyelembe kell venni, hogy a házban élők száma életünk folyamán több alkalommal megváltozhat.

 • A ház méretei +

  Az igények helyes felmérése, alapvető szempont az optimális alapterület és a helyiségek elrendezésének meghatározásánál. Ennek az épület fenntartása szempontjából óriási jelentősége van, nagyobb alapterület esetén, magasabbak a fenntartási költségek.

 • Energiatakarékos megoldások +

  Az energiatakarékosság már a kiviteli terv kidolgozásának szakaszában elkezdődik. Az épület egyszerű geometriájú alapterülete alacsonyabb energiafelhasználást tesz lehetővé (pl: kockaházak). A összetett alaprajzú (kiugró) épületek, balkonok, teraszok hőhidak kialakulását eredményezik.

  A kiviteli terv készítésével egyidejűleg kell döntenünk számos egyéb műszaki megoldásról, mint például az építéstechnológia, nyílászárás vagy a szellőztetés típusa. Legfőbb ideje, hogy az energiatakarékos kialakításokat válasszuk. A későbbi szakaszban a változtatás már szinte lehetetlen, vagy igen magas költséggel jár.

  Az energiatakarékossági követelmények betartását bízzuk a szakemberek (építész, vagy építésügyi szakértő) útmutatására. Tegyél fel kérdéseket az üzemeltetési/fenntartási költségeket illetően. Kérd ki a szakértők tanácsait az energiatakarékossággal kapcsolatosan.

 • Építészeti stílus +

  Válassz a modern kornak megfelelő építési stílus, mely egyben tükrözi személyiségedet. Az épület külső megjelenése meg kell, hogy feleljen a helyi területrendezési tervben foglalt előírásoknak is.

 • Helyi építési költségek +

  Az építési költségek a helyszín függvényében eltérőek. A tervezési szakaszban ellenőrizd az árakat arra telekre vonatkozóan, ahol a házadat fel akarod építeni. Tájékozódj a helyi kivitelezőknél, hogy a becslések szerint mennyibe kerül egy ház megépítése, mennyi a „négyzetméterár”. Hasonlítsd össze a típusterveket készítő irodák által adott költségvetéssel. Egyéni terv esetén a költségbecslést az építésszel és a kivitelezővel közösen végezd el.

 • 1

A ház szerkezete

 • A fal típusa +

  Döntsd el, hogy számodra melyik megoldás a legoptimálisabb: az egyrétegű- vagy a hőszigeteléssel ellátott két- vagy többrétegű szerkezet.

  Egyrétegű falszerkezet - illusztráció:

  A fal tipusa

  Az egyrétegű fal teherbíró- és hőszigetelő szerkezet egyben. Ha számodra az a fontos, hogy minél hamarabb beköltözhess a házadba, érdemes az egyrétegű falat választanod. Kiegészítő hőszigetelésre nincs szükséged. A rövidebb építési idő költségmegtakarítást jelent.

  Tekintsd meg az egyrétegű falakra vonatkozó gyakorlati információkat.

  Ytong falazóelemek

  Hőszigetelt falszerkezet - illusztráció:

  A fal tipusa2

  A kiegészítő hőszigeteléssel készült falszerkezet azt jelenti, hogy a hőszigetelés külön rétegként kerül a falszerkezetre. Ebben az esetben döntően a hőszigetelés vastagságától függ a szerkezet hőátbocsátási tényező (U) értéke.

  A kiegészítő hőszigeteléssel ellátott falazatokkal kapcsolatosan bővebb információt itt találhatsz:

  Multipor hőszigetelő rendszer

 • Szerkezeti anyagok +

  Az építőanyag kiválasztásánál alaposan vizsgáld meg annak épületfizikai tulajdonságait, mert ez nagyban befolyásolja a hőveszteség alakulását. Az alábbi ábrán megtekintheted, hogyan „szökik” el a meleg az épületből: ← a külső falakon át 25-35%, ablakokon 25%-30%, ↑szellőzőn keresztül 25-30%, ↑tetőn át 25-30 %, ↓pincén át 10-15%, →teraszon át 10-15%.
  hazveszteseg2

  A falazóelemek a teljes házépítési költségvetés csupán 5-10 százalékát teszik ki. Érdemes ezért a falainkból a legjobb hőszigetelésűt választani, mert annak többletköltsége az épület energiaveszteségét jelentős mértékben csökkenti, biztosítva az alacsony energiafelhasználást. (havonta fizetendő fűtési- illetve hűtési számlák) Ezért a külső fal legyen jó hőszigetelő a belső fal pedig jó hőtároló.

  Ne feledd, hogy a fal alapvetően fontos szerkezeti elem, amelyet nem cserélgethetsz a jövőben.

  Az építőanyagok kiválasztásánál vedd figyelembe az alábbi tényezőket:

  • tanúsítások, gyártói garancia, hazai előállítás, környezetbarát védjegy
  • természetes nyersanyag összetétel
  • építési rendszermegoldások, elemek
  • épületfizikai paraméterek (hőszigetelés, tűzállóság, akusztika stb.)
  • korszerű falazás technológia
  • pontos költségelemzés a fentiek figyelembevételével
 • Energiatakarékosság, építőanyag megtakarítás, takarékos technológia +

  Fontold meg olyan anyagok és technológiai megoldások alkalmazását, amelyek az épület legalacsonyabb energiafogyasztását garantálják. A külső falak energiaveszteségét befolyásoló paraméter az „U” hőátbocsátási tényező.
  Az „U” hőátbocsátási tényező az építőiparban használatos kifejezés, mely a szerkezet hőveszteségére vonatkozó adat. Értéke megmutatja az egységnyi felületen áthatoló hőmennyiséget, így a különböző szerkezetek összehasonlíthatók.

  A falazat „U” értéke egy fokozottan energiatakarékos épület esetében 0,15-0,20 W (m²K). A jelenlegi normák megengednek 0,24 W(m²K)-el egyenlő, vagy annál alacsonyabb értéket.

 • A falak építési költségei +

  Készíts a lehető legrészletesebben kidolgozott költségvetést. A fal teljes készültségéhez nem csak a falazat négyzetméterárát kell figyelembe venni, ehhez hozzátartozik a szállítási költség, a vágási hulladék, a szükséges falazóhabarcs mennyiség, a vakolóanyag és a kivitelezési munka díja. Vedd figyelembe az időtényezőt is, mert az elhúzódó kivitelezés lényeges többletköltséget fog jelenteni.

  Falak építési költségeinek összevetése:
  Ár-összehasonlító

  A minél jobb hőszigetelő képesség viszonylag alacsony többletköltség mellett jelentős energia megtakarítással jár. Érdemes emellett dönteni, mert a rohamosan növekvő energiaárak mellett ennek megtérülési ideje gyors, és hosszútávon is biztosítja a fűtési költségek alacsony szinten tartását.

 • Építési rendszertechnológiák +

  Szerezz információt arról, hogy az általad választott építőanyagokat gyártó cég kínálatában vannak-e olyan rendszerelemek, mint pl. áthidalók, födém- és tetőpallók, U-zsalu elemek vagy koszorú hőszigetelő elemek.

  Az Ytong építési rendszeréről bővebb információ:
  Ytong építési rendszer

  Ismerd meg azokat az előnyöket, amelyeket egy komplett építési rendszerben nyújthat:

  • az épület falainak hőszigetelési paraméterei jobbak
  • homogén anyagú szerkezeti elemekből épített ház hőszigetelés szempontjából is előnyösebb, kizárható a páralecsapódás, a penészedés veszélye
  • egyszerű és gyors építkezést tesz lehetővé.
 • Fűtés +

  Döntsd el, hogy milyen fűtést akarsz a házadban. Itt vedd figyelembe az energiahordozók költségeit és használatuk kényelmességét, pl. a gázfűtés drágább, mint a széntüzelés, de annak üzemeltetése sokkal praktikusabb.
  Ne feledd, hogy a fűtési mód kiválasztása befolyásolja a ház kiviteli tervét, mivel ha úgy döntesz, hogy központi fűtést szereltetsz a házba, akkor helyet kell biztosítanod a kazán vagy kazánház kialakításának.

 • Nyílászárás +

  Ma már figyelembe kell venni azt is, hogy a normál nyílászárók mellett (dupla üveges műanyag), rendkívül jó hőszigetelő üvegezésű ablakok is vásárolhatók. Ezek jelentősen csökkentik a fűtési költséget és így az élettér még komfortosabbá válik.

 • Szellőztetés +

  Az optimális szellőztetési mód kiválasztása nemcsak a lakótér komfortjának növelése szempontjából fontos, hanem az épületenergia fogyasztására is kihatással van. A szellőztetéssel járó hőveszteség az épület összes energiaveszteségén belül a 30 százalékot is elérheti. Energiatakarékossági szempontból érdemes mérlegelned egy hővisszanyerő szellőztető rendszer telepítését, vagy egy teljes hőcserélő rendszer kiépítését.

 • Döntéshozatal +

  Konzultálj szakértőkkel és gyűjts össze minél több információt az építési anyagokról, építési technológiákról. Ha már meghoztad a döntésed, akkor tartsd is magad ahhoz, mert a változtatások olyan következményeket vonhatnak maguk után, amelyeket nem mindig tudsz lekövetni a ház építésének szakaszában, ám hatásukat akkor éreztetik majd, amikor már az álom otthonodban laksz.

 • 1

Belső kialakítás

 • Szintek száma +

  Döntsd el, hogy földszintes házat, vagy kétszintes (emeletes, vagy később hasznosítható tetőtér beépítéses) házat akarsz-e építeni magadnak. Az egyszintes ház mellett szól, hogy az idő előrehaladtával is kényelmes és akadálymentes életvitelt biztosít, míg az emeletes megoldás több generáció együttélése vagy a telekadottságok esetén nyújthat megoldás.

 • Helyiségek száma +

  Gondold át, hány szobára van szükséged. Mérlegeld azt is, hogy milyen helyiségek növelik a kényelmedet, lehet, hogy szükséged lesz külön mosókonyhára és szárítóra vagy egy plusz dolgozó, illetve vendégszobára. Határozd meg az egyes szobák hasznos, de szükséges alapterületet.

 • Alapterület +

  Hozd szinkronba a ház alapterületét a ház lakóinak számával, életstílusukkal. Az alapterület meghatározásánál mérlegeld, hogy az összes szükséges helység jól használható legyen, de vedd figyelembe azt, hogy a nem kihasznált, felesleges nagy terek fűtési számlája lényegesen megterhelik a pénztárcádat.

 • A belső tér elosztása +

  Érdemes előre kigondolni otthonod belső tereinek kapcsolatát: a közösségi területeket (nappali étkező) célszerű mindig elkülöníteni a háló illetve a fürdőzónáktól. Az étkező-konyha-nappali kapcsolatánál döntsd el, hogy mely stílusirány esik egyben az ott lakók szokásaival, választhatsz az egyterű (amerikai), az étkező-konyha kombó (svéd) vagy az egymástól különálló megoldás közül.

  Mindhárom elrendezésnek megvan a maga előnye és hátránya, ezért fontos, hogy ne a divatnak megfelelően dönts, hanem a hozzád leginkább közel álló életstílus alapján tedd le a voksodat.

 • A tető formája +

  A helyi településrendezési tervben gyakran szabályozzák a tető formáját. Ezt az adott környék jellege, építészeti stílusa, falu vagy városképi harmóniájának megfelelően határozzák meg. Amennyiben a helyi településendezési tervben nincs előírás a tető kialakítására, te döntheted el, hogy milyen megoldást választasz (lapos-, nyereg-, vagy sátortető).

 • Pince +

  A pincével kapcsolatos döntés befolyásolja a ház költségeit. Jó talajviszonyok mellett 1 m² pince megépítése 20-30 százalékkal több, mint a földszinté. A tapasztalatok alapján a magánépíttetők legalább 90 százaléka pince nélküli házat választ. Kialakításánál minden esetben mérlegelni kell, hogy annak kihasználhatósága arányban áll-e annak bekerülési költségeivel.

 • Gazdasági (háztartási) helyiségek +

  Ne feledkezz meg a háztartási helyiségekről sem. Egy gardrób vagy kamra, nem csupán tároló funkciót lát el, hanem arra is jó, hogy a szükséges dolgok „kéznél - de ne szem előtt - legyenek”.

 • Garázs +

  Gondold végig, hogy különálló, az épülethez tartozó garázsra van-e szükséged, vagy elég egy fedett kocsibeálló? Az épülettel egybeépített garázs nagyon praktikus megoldás, de jelentősen megnöveli a ház alapterületét és ronthatja annak fűtési-energiafelhasználását. Különálló garázs esetén gondolj az időjárási tényezőkre, érdemes a bejáró utat lefedni. Továbbá tervezd meg a behajtó utat is.

 • A kert +

  Ahhoz, hogy kertedet minél jobban kihasználhasd, nem elég, hogy zöld legyen, el kell döntened azt is, hogy milyen tevékenységeket akarsz itt folytatni (játszó, napozó, veteményes kert), valamint, hogy milyen legyen a kert és a ház közötti kapcsolat. Ebben nagy segítséget nyújthat egy kerttervező szakember.  

 • Terasz +

  Ne feledkezz meg a teraszról, ha szeretsz reggel a szabadban kávézni, vagy délután lazítani egy ital mellett. Csupán annyit kell eldöntened, hogy fedett legyen-e vagy nyitott. A terasz méretének megválasztásánál vedd figyelembe azt, hogy jó időben ott akár nagyobb társaságot is kényelmesen vendégül láthatsz.

 • Erkély / Balkon +

  Beszéld meg „házad népével”, hogy akartok-e erkélyt, s ha igen, a ház melyik oldalán helyezkedjen el. Vedd figyelembe, hogy a hagyományosan épített balkon hőhidas szerkezet lehet, és így növelheti a fűtési- energiafogyasztást.

  Az erkélyt kialakíthatod Ytong födémlemezekből is, erről bővebb információt találsz a következő linken:
  Ytong vasalt elemek

 • Konyha +

  A konyha általában a ház szíve, hisz ez a helység válik minden buli központjává. Az étkező-konyha-nappali kapcsolatánál döntsd el, hogy mely stílusirány esik egyben az ott lakók szokásaival, választhatsz az egyterű (amerikai), az étkező-konyha kombó (svéd) vagy az egymástól különálló megoldás közül.

 • 1

Dokumentumok

 • Építési engedélyezési eljárás +

  Konzultálj az építész terveződdel, hogy az aktuális előírások szerint a megálmodott otthonod esetében szükséges-e építési engedélyt kérni, vagy az egyszerűsített eljárás keretében beadhatók a tervek az illetékes hatósághoz.

 • Mi az építési engedélyezési terv? +

  Az építési engedély megszerzéséhez építési engedélyezési terv szükséges. Ennek részét képezi az építészeti terv dokumentáció, valamint a szükséges szakvélemények, hatósági egyeztetések jegyzőkönyvei, közműszolgáltató, illetve egyéb engedélyek.

 • A kiviteli terv +

  A kiviteli tervben az építészeti és a szakági munkák részletesen kidolgozásra kerülnek, amely során egyértelművé válnak a megvalósítandó munkafolyamatok részletei is.

 • Mit kell tartalmaznia a ház kiviteli tervének? +

  A ház kiviteli terve olyan részletességgel kidolgozott dokumentum, ami alapján az összes műszaki megoldás egyértelműen kiolvasható. Ezért nagyon fontos, hogy az építkezést kivitelei terv alapján rendeld meg. A kiviteli terv tartalmazza többek között az építészeti-, tartószerkezeti-, épületgépészeti-, épületvillamossági-, tűzvédelmi-, környezetvédelmi-, és munkavédelmi munkarészeket.

 • Típusterv adaptáció +

  Az egyéni terv nem igényel adaptációt, mivel konkrét feltételekkel, konkrét telekre készül. A típustervet viszont adaptálni kell, hogy az építés engedélyezése megtörténjen. Az adaptáció keretében a tervet meghatározott formai követelmények szerint kell elkészíteni:

  • a típustervnek a beépítési feltételekről szóló határozat követelményeihez igazítása (ha erre szükség van), illetve a helyi területrendezési tervvel való egyeztetése;
  • az alapozás szerkezeti tervének az épület alapjainak létesítési helyén uralkodó geotechnikai feltételekhez való igazítása;
  • a tetőszerkezet helyi hó- és szélviszonyoknak megfelelő formájának alkalmazása;
  • külső csatlakozások tervének elkészítése (nem mindenhol követelmény, vannak községi hivatalok, ahol ezeket a terveket külön eljárásként kezelik, pl. közzé tétel formájában)
 • A telek területrendezési terve +

  A telek, vagy építési terület rendezési terve a kiviteli terv része. Tartalmaznia kell egy leíró részt és a kiviteli tervhez készített helyszínrajzot. Egyeznie kell a helyi területrendezési tervben foglalt követelményekkel és meg kell, hogy feleljen a helyi feltételeknek. 

 • Telekrendezés - mire van még szükség? +

  Ne feledd, hogy minden olyan építmény, ami nem lett figyelembe véve a területrendezési tervnél (pl. mesterséges tavacska, fürdőmedence, kerítés, földalatti (boros) pince) bejelentési, illetve engedélyeztetési kötelezettséggel bírhat, és külön eljárást igényel. A formai követelményeknek eleget kell tenned, de ezt a házépítési engedély megszerzésétől függetlenül is intézheted.

 • Költségvetés +

  A költségvetés, a tervdokumentáció műszaki tartalma alapján elkészített dokumentum, mely az objektum elkészítéséhez szükséges anyag és munkadíj bekerülési költségeinek becsült értéke.
  Az épület teljes megvalósításának költsége szakaszokra bontható az elejétől a végéig.

  Az egyes szakaszok a következőket foglalják magukba:

  • szerkezetkész állapot - állnak az épület tartó falai, továbbá a kémények, födémek, belső lépcsők, és a tető szerkezet; nem tartoznak ide az ajtók, ablakok és válaszfalak;
  • félkész (befejezés előtti) állapot - a szerkezetkész állapoton felül beépítésre kerültek az ajtók, ablakok, gépészeti alapvezetékek, vakolatok, burkolatok
  • kulcsrakész állapot - a teljes készültség

  A becslések szerint a szerkezetkész állapot költsége az egész beruházásnak mintegy 40-50 százalékát teszi ki.

  Árazatlan költségvetés: olyan költségvetési kiírás, mely tartalmazza a szükséges munkafolyamatokat és mennyiségeit, de nem tartalmazza annak anyagköltségét és munkadíját. Az árazatlan költségvetés alapján kérj be árajánlatokat akár két-három vállalkozótól és azokat vesd össze.

 • 1

Szakemberek

 • Megbeszélés az építésszel +

  Az építész olyan lesz, mit egy családtag. Válassz olyat, akiben teljesen megbízol és hasonló gondolkodású, mint te, mert „álomházad” megvalósításában főszerepet játszik. Csak közösen meghozott kompromisszumok árán érheted el a kitűzött célt. Fontos továbbá, hogy megismerd kiválasztott építészed referenciamunkáit. Ne feledd, hogy „olcsó húsnak, híg a leve”.

 • Konzultációk az építőanyagok műszaki tanácsadóival +

  A Xella termékek (Silka, Ytong, Multipor) alkalmazástechnikai tanácsadója javaslatot tesz, hogy a végső szerkezet kiválasztásánál, melyik koncepció mellett dönts, figyelembe véve a hatályos építésügyi követelményeket, a hosszútávú fenntarthatóságot és az épület értékállóságát.

 • Megbeszélés a geodétával / földmérővel +

  A kiviteli terv kiválasztásakor meg kell keresned a geodétát, aki a kivitelezéshez szükséges geodéziai térképet elkészíti, valamint az építkezés első lépéseként a ház sarokpontjait a tervezett helyre „kitűzi”.

  Szintén a földmérő rögzíti az elkészült házad valós pontjait, hogy az, feltüntethető legyen az ingatlan tulajdoni lapján.

 • 1