Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

Alakul az eredmény…

Szervezés

 • A munkálatok ütemterve +

  Közösen dolgozd ki a munkálatok optimális ütemtervét a kivitelezővel. Határozd meg az egyes munkaszakaszokat és tűzd ki a befejezésük határidejét. Igyekezz az ütemtervet az időjárási jellemzőkhöz igazítani, az adott évszakban várható időjárásnak megfelelően. A kapcsolatos döntéseket célszerű a kivitelezővel kötendő szerződésbe belefoglalni.

 • Közművezetékek az építkezésen +

  A kivitelezési munkákhoz elengedhetetlen az áram- és vízellátás. Gondoskodj tehát ezek létesítéséről. Elektromos energiát nyerhetsz áramfejlesztő aggregátból, ideiglenes leágazás kiépítésével, illetve megegyezhetsz a szomszéddal az ő vezetékére való rácsatlakozásról.

 • Munkavédelem és higiénia az építkezésen +

  Hívd fel az építésvezető figyelmét a munkavédelmi előírások betartatására.

 • Az építési helyszín biztosítása +

  Jelöld ki az építési területet. Ez jó lehetőség arra, hogy a telek - ha csak ideiglenesen is - de be legyen kerítve.

  Ne feledd, hogy a terület bekerítése törvényben foglalt előírás. Esetleg állapodj meg egy biztonsági céggel a terület őrzéséről.

 • Információs tábla +

  Az építkezésen jól látható helyen információs táblát kell elhelyezni. Megrongálódása esetén gondoskodj ennek helyreállításáról. A táblán szereplő információkat jogszabály határozza meg.

  Építési jog

 • Az építkezés logisztikája +

  Egyeztesd le a vállalkozóval, hová helyezed el, hol tárolod az építőanyagokat, és hol őrzöd az eszközöket, szerszámokat. Döntsétek el közösen, hogy hol jelölöd ki az illemhelyet (mobil wc), illetve a munkások részére biztosított öltöző konténert, továbbá jelöljétek ki a szeméttároló konténer helyét is.

  Az építőanyagokat a legcélszerűbb fedett helyen, tető alatt tárolni, - abban az esetben, ha csapadékra érzékenyek, - egyébként pedig az építési terület is megteszi.

  Az építőanyagok optimális tárolásának biztosításához szükséges a gyártó utasításainak ismerete, mivel minden termékre vonatkozhatnak különleges előírások.

  Amennyiben az építőanyag kereskedés lehetőséget biztosít arra, hogy a termékeket több / nagyobb részletben szállítsad, akkor ezt vedd számításba. Ha saját magad gondoskodsz az építőanyagok szállításáról, egyeztesd a kivitelezőkkel, hogy az egyes szakaszokra milyen és mekkora anyagmennyiség szükséges. Ez különösen akkor fontos, ha nem rendelkezel túl nagy építési területtel.

 • Jelenléted az építkezésen +

  Legyél házigazdája a saját építkezésednek. Látogasd meg gyakran és tegyél fel kérdéseket. Ellenőrizd a munka menetét és az egyes szakaszok ütemtervének betartását. Legyél mindig naprakész az építkezés előrehaladását illetően. Jelenléted ösztönzőleg hathat az építkezésen dolgozó munkásokra, és ennek köszönhetően felgyorsulhat a kivitelezés menete, javulhat annak minősége. Amennyiben nem érzed magad kellően jártasnak a szakmában, bízz meg egy műszaki ellenőrt, aki a Te képviseletedet látja el az építkezés során. Egy tapasztalt műszaki ellenőr sokat segíthet abban, hogy az építkezés megfelelő minőségű legyen, arról nem beszélve, hogy a kivitelező csapat is komolyabban veszi az ellenőrzést, ha látja, hogy a „szakmához értő” partnerrel van dolga. A műszaki ellenőr kommunikál (akár írásban is) a kivitelezővel, illetve annak „Felelős műszaki vezető”-jével.

 • Eszközök, szerszámok +

  Eszközvásárlási témában konzultálj a kivitelezővel. Mindegyik technológia más és más szerszámot, eszközt igényel. A különböző rendszerekhez kifejlesztett kőműves szerszámok használatával felgyorsulnak és egyszerűbbé válnak az építési munkák. A Xella Magyarország Kft. a falazó szerszámok széles választékát kínálja, mint pl. különböző formájú vakolókanalak, simítófák, vídiafűrészek, vésők, gyaluk.

  Ytong célszerszámok

 • Szociális épület +

  Az építkezésen szociális helyiséget kell biztosítani, ahol a munkások a napi munkavégzés kapcsán pihenő és étkezési időt tarthatnak. Erre legjobban az e célból kialakított konténerek felelnek meg. Ez az adott kivitelező (mint munkáltató) feladata. Tudd meg előre, hogy a kivitelező szándékozik-e ilyen konténert lerakni az építési területeden.

 • Illemhely +

  Ne feledkezz meg róla, hogy az építkezés területén illemhelyet kell felállítani. Egyeztesd a kivitelezővel, hogy ezt ki béreli. A szerződött dolgozók részére az illemhely és mosdó biztosítása a magánépíttető kötelessége, de előfordulhat, hogy a kivitelezőnek módjában áll ezt biztosítani.

 • Szerszám- és eszköztároló +

  Egyeztesd a kivitelezővel, hogy ki biztosítja az építkezésen használatos eszközöket, pl. a vakolókanalakat, betonkeverőt. Amennyiben Te, mint magánépíttető, célszerű kialakítani egy megfelelő tároló helyet / kis raktárt ezen eszközök biztonságos elhelyezésére.

 • Kapcsolat a szomszédokkal +

  Amennyiben az építési területed szomszédságában már laknak, tájékoztasd őket, hogy épp most kezdesz építkezni, cserélj velük telefonszámot, kérd ki a szomszéd tapasztalatait a saját építkezését illetően. A jó viszony kialakítása a szomszédokkal, „jó befektetés” a jövőre nézve is. Ez esély arra, hogy távollétedben a szomszéd időről-időre ránézzen az építkezésedre.

 • Környezetkímélő építkezés +

  Biztosíts konténert az építési hulladékoknak, melynek kérdését egyeztesd le a kivitelezővel. Ne feledd, hogy az építési hulladékok elkülönített tárolása a Te kötelességed.

  Ellenőrizd, hogyan lehet az építkezést környezetbarát módon - a legtakarékosabb anyagfelhasználással megoldani.
  Ytong falazóelemek

 • 1

Szerkezetkész állapot

 • Építőanyagok megvásárlása +

  Szerezz be minél több információt az építőanyagokról. A különböző lehetőségekről / megoldásokról olvashatsz az interneten az építőanyag gyártó cégek honlapján, vagy kikérheted az építész és / vagy építőanyag-kereskedők véleményét. Amennyiben van időd és kedved, önállóan is kiválaszthatod a termékeket, és kikalkulálhatod az árakat különböző gyártói szoftverek segítségével. Viszont, ha nem szeretnél ezzel bajlódni, bízd meg az építőanyag kereskedőt vagy a kivitelezőt ezen feladat elvégzésével. Ne felejts el számlát kérni, ha személyesen intézed az építőanyag vásárlást, mert az esetlegesen később felmerülő reklamációhoz ez elengedhetetlen.

  Márkakereskedői lista

  E- kereskedelem

  Válassz kifogástalan minőségű építőanyagot, amiről úgy győződhetsz meg legegyszerűbben, hogy bekéred a gyártói teljesítmény nyilatkozatát, illetve műszaki adatlapjait. (korábban szállítói megfelelőségi nyilatkozat)

  Teljesítmény nyilatkozatok (DoP)

 • Rend az építkezésen +

  Ellenőrizd, és követeld meg a kivitelezőtől, hogy az építőmunkások megfelelően tárolják, illetve kezeljék az építőanyagokat, szerszámokat, és rendet tartsanak az építkezésen.

 • Alapozás +

  Gondoskodj az alapozás terv szerinti és megfelelő kivitelezéséről és átvételéről. Az eltakart szerkezetek átvételét szakember végezze, az építésvezető, valamint a Te - vagy az általad megbízott műszaki ellenőr - részvételével. Az említett szerkezetek átadás- átvételét az építési napló megfelelő rovatban kell bejegyezni.

 • Első sor lerakása +

  Különös tekintettel figyelj oda az első sor szakszerű kivitelezésére. Az első sor pontos lerakásától nagyban függ az egész falazat minősége. Amennyiben Ytong vagy Silka technológiát alkalmazol, cégünk igény szerint bemutató kőműveseket küld ki az építkezés helyszínére, hogy segítsen, illetve tanácsokkal lássa el a kivitelező csapatot a kezdősor lerakásában.

  Falazási bemutató

  Építési 1x1

 • Falazás +

  Álmaid házának építése az ütemterveknek megfelelően halad. Figyelj arra, hogy a kivitelezés minden részletében szakszerűen legyen megoldva. A megfelelő hőtechnikai, teherbírási és akusztikai tulajdonságok alapfeltétele a falazás jó minősége. Ytong vagy Silka falazatok korszerű kivitelezés technikája vékonyágyazó falazóhabarccsal történik. A gyors és hatékony munkavégzést fokozza a nút-féderes elemek alkalmazása, ahol az állóhézagok habarcskitöltés nélkül készülhetnek.

  Nézd meg az Ytong elemekkel történő falazási kisfilmjeinket:
  Ytong falazás 1.
  Ytong falazás 2.

 • Válaszfalak +

  A belső terek különböző funkcióinak elhatárolását válaszfalakkal oldjuk meg, melynél több szempontot érdemes figyelembe venned. Fontos a kis önsúly - mely nem terheli a födémet, - a könnyű megmunkálhatóság, mely a gyors munkavégzés mellett, megkönnyíti a gépészeti szerelvények egyszerű elhelyezését, egyben masszív / stabil megoldást biztosít. Ebben az esetben az Ytong válaszfal optimális megoldás.

  Másik fontos szempont lehet a fokozott zajterhelés csillapítása egy lakótéren belül is, pl: hálószoba- fürdőszoba, zeneszoba-nappali között, ahol a Silka mészhomoktégla rendkívüli hanggátlása miatt a legjobb választás.

 • Födém +

  A födém az épületnek az egyes szinteket egymástól elválasztó szerkezeti eleme. A födém fajtájának kiválasztása befolyásolja a kivitelezés gyorsaságát. Például az Ytong építési rendszer részét képező födémpallókból a konkrét épületre kialakított födémek összeszerelése csupán 1 napot vesz igénybe, mely néhány órán belül már terhelhető.
  Összehasonlításképp: a monolit vasbeton szerkezetű födém kialakítása mintegy 3 hétig tart (zsaluzás, vasszerelés, betonozás, kizsaluzás).

  födémrendszerekről többet tudhatsz meg!

 • Áthidalók +

  Az áthidalók azok az épületszerkezeti elemek, amelyek az ablak- és ajtónyílások feletti terhelést átviszik a nyílás melletti falszakaszokra.

  Az áthidaló elemeket mindig az építési rendszer saját elemein belül válaszd ki. Ne keverd a különböző gyártmányú termékeket. Az építési rendszeren belüli termékek alkalmazása hibamentes megoldást eredményez a szerkezetek együttdolgozásában, valamint épületfizikai szempontokból is, melyet a gyártói bevizsgálások eredményei igazolnak.

  A vasbeton áthidalók választása esetén fokozottan figyelj annak megfelelő külső oldali hőszigetelésére.

  Az Ytong áthidalókról többet megtudhatsz Műszaki adatkatalógusunkból.

 • Kapcsolattartás +

  Mutass bizalmat a kivitelező csapat felé, de ellenőrizd rendszeresen a munkájukat. Az építkezéssel kapcsolatos kérdéseidet tedd fel bátran, melyekre konkrét és korrekt válaszokat kell, hogy kapjál. Kétségek felmerülése esetén bízz meg egy műszaki ellenőrt, kérd ki tanácsát, végső esetben pedig mond fel a szerződést a kivitelezővel. Reagálj gyorsan, hisz a végeredményért, jelen esetben álmaid házának megvalósulásáért részben Te is felelős vagy.

 • Ökológia +

  Gondolkodj környezettudatosan. Válassz olyan építőanyagokat, melyek rendelkeznek Környezetbarát Védjegy Tanúsítással, és lehetőség szerint helyi építőanyagokból építkezz, így jelentősen csökkentve a szállításból fakadó költségeket és a környezetszennyezés mértékét. Az építkezés során végig tartsd szem előtt környezeted védelmének fontosságát. Ilyen például az ideiglenes segédszerkezetek többszöri felhasználása, az építési hulladékok minimális szinten tartása, illetve a szükséges energiaforrások (víz, áram) takarékos alkalmazása.

 • Hogyan tovább? +

  Amikor az épület teljes szerkezete elkészült - szerkezetkész állapot - érdemes az addig elvégzett munkákat áttekinteni, mind műszakilag, mind költségek szerint, és egyben meghatározni a még hátralévő feladatok listáját. Tedd ezt azért, mert bár úgy tűnhet, hogy a nehezén már túl vagy, de a kulcsrakész-beköltözhető állapotig még nagyon sok teendőd van hátra, melynek költsége nem mindig tervezhető meg előre pontosan. Ekkor tudod ellenőrizni azt is, hogy az épületszerkezet megfelelő minőségben készült-e el, és ha nem, akkor még ebben az építési fázisban érdemes azokat kijavíttatni.

  Figyelj rá, hogy a teljes befejezéshez szükséges munkafolyamatok - festés, burkolás, gépészeti szerelvényezés, bútor stb. - jelentős kiadásokat foglalnak magukba, mely gyakran az egész eddigi költségek mértékét is elérhetik.

 • Tetőszerkezet +

  Keresd meg álmaid házához a legjobb tetőfedési megoldást. A hagyományos tetőszerkezet fa fedélszékből és bádog-, zsindely-, illetve cserépfedésből áll. A helyszínen ácsolt faszerkezet mellett egyre gyakoribb az előre gyártott szeglemezes fedélszékek alkalmazása. Ennek előnye a gyorsabb beépíthetőség, hiszen csak a kész elemeket kell a helyére beemelni és összeépíteni. A piacon kapható legmodernebb technológia a tetőpalló, mely esetén nincs szükség fedélszék ácsolására, az elemek azonnal beépíthetőek, mindemellett fokozott hőtároló és tűzálló képességgel rendelkeznek.

  Az Ytong födémpallók mellett tetőpallókat is forgalmazunk, melyről többet megtudhatsz innen!

 • 1

Dokumentumok

 • Építési napló +

  Minden építkezésen, így a Tieden is, ”elektronikus építési napló” vezetése szükséges. Ebbe kell bejegyezni minden olyan adatot, eseményt, amely álmaid házának építésével kapcsolatban áll beleértve a munkálatok menetét és az egyes szakaszok befejezését, azok átadását is. Az építési naplóval kapcsolatban részletes információkat az aktuális jogszabályok tartalmazzák. A műszaki ellenőröd ellenőrizheti, ellenjegyezheti az építési naplót, illetve bejegyzést tehet a kivitelező munkáját illetően.

  Ne feledd, hogy minden egyes lényeges tervet érintő változtatást egyeztetni kell az építésszel.

 • Bejegyzések az építési naplóba +

  Az építési napló naprakész vezetése a kivitelező Felelős műszaki vezetőjének, vagy építésvezetőjének a feladata. Ne feledd, Te - vagy a megbízott műszaki ellenőröd - is jogosult a bejegyzések megtételére (mint szerződött fél), főleg akkor, ha a munkák kivitelezését illetően kétségeid merülnek fel és ezt dokumentálni akarod. Nem elháruló konfliktusok megoldásában a bíróság nyújt segítséget jogaid érvényesítéséhez.

 • Az építkezési szakaszok dokumentációja +

  Gondoskodj arról, hogy az építési naplóban aktuális bejegyzések szerepeljenek. Őrizd meg az átvétel, vizsgálati, és ellenőrzési jegyzőkönyveket (pl. gázvezetékek tömítettségéről, vagy a gravitációs szellőztető működéséről felvett, légtömörségi mérési jegyzőkönyv) az egyes építési szakaszok befejeztével.

 • Az építési szakaszok fényképes dokumentálása +

  Érdemes fényképes dokumentációt készíteni a saját építkezésedről. Ez jól jöhet egy esetleges reklamációnál, vagy a ház jövőbeni átépítésénél, illetve tatarozásánál. Lehet, hogy ismerőseidnek szívesen mutogatnád a házad képét, vagy tapasztalatot cserélnél más építkezőkkel. (Saját érdekedben készíts fényképeket az építkezésről és dokumentáld a házad létrejöttének soron következő szakaszát.)

 • 1

Szakipar

 • Építési vállalkozók +

  Döntsd el, hogy az építkezés idején egyetlen csapattal (generálkivitelező) akarsz-e dolgozni - akik komplex építőipari szolgáltatást nyújtanak - vagy konkrét szolgáltatásokra specializálódott néhány céggel, illetve jogosultsággal rendelkező szakmunkásokkal. Az előbbi választása költségtöbblettel járhat, de így spórolsz az időddel, továbbá nagyobb a garanciális biztonságot is kapsz. Míg, ha szakmánként bízol meg vállalkozókat azok összehangolása miatt a Te közreműködésedre is szükség lesz.

 • Kőműves csapat +

  Fogalmazd meg előre, hogy mit kérdezel a kivitelezőtől, hogyan kutass fel egy jó kőműves csapatot, és mit kell, hogy tartalmazzon a kivitelezővel kötendő szerződés ahhoz, hogy az együttműködés eredményes legyen, a munkálatok pedig zavartalanul és határidőre megtörténjenek.

 • Felelős műszaki vezető +

  A felelős műszaki vezető igen fontos szerepet tölt be az építkezés menetének irányításában. Felügyeli az építkezést és felel azért, hogy a munkálatok az előírások, és a tervek szerint folyjanak, ügyel a munkavédelemre és higiéniára. A felelős műszaki vezető munkaadója a generálkivitelező, ezzel nő az esélye annak, hogy a beruházás kivitelezése szakszerű lesz és a megvalósítás objektív értékelést kapj. A felelős műszaki vezető alkalmazását jogszabály írja elő.

  Amennyiben nem generálkivitelezőt bíztál meg, hanem minden egyes munkanemre külön szakipari vállalkozóval szerződsz, akkor minden vállalkozónak (szerkezetépítő, épületgépész, villanyszerelő) rendelkeznie kell saját felelős műszaki vezetővel. Az ő adott munkafolyamatukért a saját felelős műszaki vezetőjük vállalja a felelősséget.

 • A magánépíttető megbízottja +

   A műszaki ellenőr az általad megbízott szakember, aki a Te szakmai partnered, mindenben a Te érdekeidet képviselve jár el. (Lsd. bővebben Mielőtt... fázis, szakemberek műszaki ellenőr leírása)

 • 1