1. elképzeléseink megfogalmazása

Határozd meg életstílusodat és igazítsd a helyiségek elosztását és méretét a saját igényeidhez!
Kísérd figyelemmel családod életmódját!

Mennyi időt töltötök otthon? Milyen gyakran fogadtok vendégeket? Együtt tölti-e a család a szabadidejét, vagy külön-külön? Előnyben részesítitek-e a nagy „vasárnapi” ebédeket, vagy ritkán főztök és étkeztek otthon? Otthoni munkát végeztek?
A kérdésekre adott válaszok lehetővé teszik a ház méretének a meghatározását, pl. szükséged van-e dolgozószobára, vagy könyvtárra, mekkora legyen a nappali és milyen elosztásúak legyenek a helyiségek.

Fontos azt is végig gondolni, hogy hány fő részére építesz házat? Milyen a kapcsolat ezek között a személyek között? Milyen gyakran alszanak nálatok vendégek? Ez nemcsak a területet, de a helyiségek elrendezését is meghatározza, hogy mindenkinek legyen saját „kis zuga”.

A jövőről se felejtkezz meg, hisz házat hosszútávra építesz! Érdemes elgondolkodni azon, hogy 5-10 év múlva hogyan alakul az életed. Tervezel-e gyerek(ek)et? Felnövő gyermekeid elköltöznek vagy esetleg a saját családjukkal együtt szintén a házban szeretnének élni veled? Figyelembe kell venni, hogy a házban élők száma életed során több alkalommal megváltozhat.

Döntsd el, hogy földszintes házat, vagy kétszintes (emeletes, vagy később hasznosítható tetőtér beépítéses) házat akarsz-e építeni magadnak! Az egyszintes ház mellett szól, hogy az idő előrehaladtával is kényelmes és akadálymentes életvitelt biztosít, míg az emeletes megoldás több generáció együttélése vagy a telekadottságok esetén nyújthat megoldás. Az igények helyes felmérése, alapvető szempont az optimális alapterület és a helyiségek elrendezésének meghatározásánál.

Az alapterület meghatározásánál mérlegeld, hogy az összes szükséges helység jól használható legyen, de vedd figyelembe azt, hogy a nem kihasznált, felesleges nagy terek fűtési számlája lényegesen megterhelik a pénztárcádat.

Érdemes előre kigondolni otthonod belső tereinek kapcsolatát: a közösségi területeket (nappali étkező) célszerű mindig elkülöníteni a háló, illetve a fürdőzónáktól. Az étkező-konyha-nappali kapcsolatánál döntsd el, hogy mely stílusirány esik egybe az ott lakók szokásaival, választhatsz az egyterű (amerikai), az étkező-konyha kombó (svéd) vagy az egymástól különálló megoldás közül.

Mindhárom elrendezésnek megvan a maga előnye és hátránya, ezért fontos, hogy ne a divatnak megfelelően dönts, hanem a hozzád leginkább közel álló életstílus alapján tedd le a voksodat. Ne feledkezz meg a háztartási helyiségekről sem. Egy gardrób vagy kamra, nem csupán tároló funkciót lát el, hanem arra is jó, hogy a szükséges dolgok „kéznél – de ne szem előtt – legyenek”.

Ne feledkezz meg a teraszról se, ha szeretsz reggel a szabadban kávézni, vagy délután lazítani egy ital mellett. Csupán annyit kell eldöntened, hogy fedett legyen vagy nyitott. A terasz méretének megválasztásánál vedd figyelembe azt, hogy jó időben ott akár nagyobb társaságot is kényelmesen vendégül láthatsz.

A tető formáját a helyi településrendezési tervben gyakran szabályozzák. Ezt az adott környék jellege, építészeti stílusa, falu vagy városképi harmóniájának megfelelően határozzák meg. Amennyiben a helyi településendezési tervben nincs előírás a tető kialakítására, szabadon választhatsz a különböző lehetőségek közül (lapos-, nyereg-, vagy sátortető).

A pincével kapcsolatos döntés befolyásolja a ház költségeit. Jó talajviszonyok mellett 1 m² pince megépítése 20-30 százalékkal többe kerül, mintha csak a földszintről indulna az építkezés. Tapasztalatok alapján a magánépíttetők legalább 90 százaléka pince nélküli házat választ. Kialakításánál minden esetben mérlegelned kell, hogy annak kihasználhatósága arányban áll-e annak bekerülési költségeivel.

Gondold végig, hogy különálló, az épülethez tartozó garázsra van-e szükséged, vagy elég egy fedett kocsibeálló? Az épülettel egybeépített garázs nagyon praktikus megoldás, de jelentősen megnöveli a ház alapterületét és ronthatja annak fűtési-energiafelhasználását. Különálló garázs esetén gondolj az időjárási tényezőkre, érdemes a beállót lefedni. Továbbá tervezd meg a behajtó utat is. Ahhoz, hogy kertedet minél jobban kihasználhasd, nem elég, hogy zöld legyen, el kell döntened azt is, hogy milyen tevékenységeket akarsz itt folytatni (játszó, napozó, veteményeskert), valamint, hogy milyen legyen a kert és a ház közötti kapcsolat. Ebben nagy segítséget nyújthat egy kerttervező szakember.