Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

Mi a MULTIPOR?

A Multipor ásványi hőszigetelő lap rendkívüli anyagtulajdonságainak köszönhetően sokoldalúan alkalmazható, anti-allergén hőszigetelő anyag. A Multipor hőszigetelőlap természetes alapanyagokból (homok, cement, víz) készül, gyártása környezettudatos technológiával történik.

Belső oldali hőszigetelés?

A Multipor hőszigetelő lapokkal végzett belső oldali hőszigetelés kiváló megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése külső oldalon nem valósítható meg. Ilyen esetek például: műemlékek homlokzatai (az eredeti homlokzat megtartása miatt), társasházak homlokzatai (tulajdonjogi problémák miatt), valamint egyéb beépítési korlátok.

További felhasználási területek:

Homlokzati falak külső oldali hőszigetelése
Alulról hűlő födémek hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Energiatakarékosság

Európában az egy háztartásra jutó energiafogyasztás tekintetében Magyarország vezető pozíciót foglal el. A magas szám oka: a magyarok több energiát fűtenek el.
A magas hőenergia fogyasztás nem magyarázható a rossz időjárással, hiszen például Németországban vagy Belgiumban a fűtési szezon egy hónappal hosszabb; a hegyvidékes országokban pedig sokkal hidegebb a tél, mint hazánkban.
Magyarországon azért van szükség több fűtési energiára, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél a megfelelő hőszigetelés nem megoldott.
Építésük idején nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy az épületek élettartama alatt a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen.
Környezetünk védelme érdekében felül kell vizsgálni az ingatlanok, lakások, „energiafogyasztását” és amennyiben szükséges, biztosítani kell a megfelelő hőszigetelést, hogy a hőveszteség és a fűtésszámla minimálisra csökkenjen.
Egyre több lakástulajdonosnál merül fel az igény, hogy otthonát energetikai szempontból is felújítsa. A határoló szerkezetek (nyílászárók, födémek, falak) korszerűsítése együttesen hosszú távú megtakarítást eredményeznek. 
A homlokzati falak esetében előfordulhat, hogy azok hőszigetelése csak egyedi műszaki megoldással, belső oldalról valósítható meg.

Épületek energetikai tanúsítványa

2012. január 1-jétől nem csak az új ingatlanokra, hanem az eladott, vagy tartósan bérbe adott ingatlanokra is kell energetikai tanúsítványt kell készíttetni.

2013. január 1-jétől módosult az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008.(VI.30.) kormányrendelet.

Az ingatlan eladását vagy bérbeadását célzó hirdetésben fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását is.
Ezen felül az energetikai tanúsítványban minden esetben javaslatot kell tenni arra, miként lehet költséghatékonyan javítani az épület energetikai besorolásán.

A hőhidak problémája

Meglévő épületek vakolatában és falazatában a hőhidak, és/vagy az elégtelen hőszigetelés repedésekhez, vagy átnedvesedéshez vezethet. Ennek következményeként energiaveszteség, szélsőséges estekben akár penészesedés is kialakulhat.
Ezek a hibák csökkentik a komfortérzetet, valamint az ingatlan energia-besorolását és értékét.
A Multipor ásványi hőszigetelő lapok alkalmasak pl. tégla vagy betonfalak utólagos hőszigetelésére is. A páraáteresztő Multipor kompenzálja a nemkívánatos páralecsapódást, így megakadályozza a nedvességkárok kialakulását, továbbá kellemes klímát biztosít a belső térben.
Az ásványi lap 100%-ban homogén anyag, hővezetési tényező értéke minden irányban 0,045 W/mK. Belső hőszigetelésként való alkalmazásakor - kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén - megnövekszik a falazatok belső felületi hőmérséklete, ezáltal komfortérzetet biztosít.
A Multipor termékek beépítése biztos megoldást, egyben jó befektetést jelent, mellyel a hőhidak problémája elkerülhető.  

Alkalmazási területek

A homlokzati falak esetében előfordulhat, hogy azok hőszigetelése csak belső oldalon valósítható meg. Ilyen esetek például: műemlékek homlokzatai (az eredeti homlokzat megtartása miatt), társasházak homlokzatai (tulajdonjogi problémák miatt), valamint egyéb beépítési korlátok.
A Multipor ásványi lapokkal történő belső oldali hőszigetelés csak normál hőmérsékletű, és páraterhelésű helyiségekben nyújt optimális megoldást. A tartósan magas páratartalmú, rosszul szellőző, és nedvességnek kitett helyiségek (mosókonyhák, nem szigetelt vizes pincék) utólagos belső oldali kiegészítő hőszigetelésére nem alkalmazható. 

A belső oldali hőszigetelés működési elve

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra.
A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, melynek során a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára.

A fűtési időszak alatt a helyiségben keletkező pára egy részét a Multipor hőszigetelőlap - anyagszerkezetéből adódóan - képes felvenni; majd a páranyomás csökkenésével a tárolt párát visszavezeti a belső tér felé (kiszáradás).  Ez a szabályozó tulajdonság biztosítja, hogy a külső falfelületen a nedvesség hosszú távon se növekedjen a megengedett érték fölé. Emellett az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege gátolja a penészképződést, a penészgombák elszaporodását.

A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés - a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó - Multipor habarccsal; a végleges felületképzés (glettelés, festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.