Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

Az utolsó simítások…

Átvételi jegyzék

 • Értesítés az épület befejezéséről +

  A házépítés jogi eljárásának befejező mozzanata, hogy az építési terv alapján megépült családi házra használatba vételi engedély kérelmet nyújtasz be. Ez dokumentálja azt, hogy a ház rendeltetésszerűen használható.

  Lépj kapcsolatba egy földmérővel. A földmérő a házat és az összes vezetéki csatlakozást felviszi arra a geodéziai térképre, amelyet azután a járási földhivatalban (amennyiben van önálló közigazgatási szerv ilyen jelleggel) kell nyilvántartásba vetetni.

  Az épület átvételéhez szükséges dokumentumokról részletes információkat az illetékes Építésügyi Hatóságnál találhatsz.

 • Az épület energetikai tanúsítása +

  Az energetikai tanúsítvány az a dokumentum, amely az épület energiafelhasználási értékelését tartalmazza. Meghatározza az épület energetikai besorolását, amelyből következtetni lehet arra, hogy nevezett épület milyen mértékben energiatakarékos. 2012. január 1-től minden használatba vett, értékesítésre vagy bérbeadásra kerülő épületnek, továbbá azon épületeknek, amelyeknek az energetikai jellemzői az épület modernizálása vagy átépítése folytán változtak, rendelkeznie kell a fent említett bizonyítvánnyal. Az épület energetikai tanúsítvány kiállítását csak az arra jogosult szakember végezheti el.

 • A dokumentáció megőrzése +

  Őrizzünk meg a megvalósulási tervdokumentációt. Ezzel együtt archiváljuk az összes tervet, részletrajzot, engedélyt, átadás-átvételi jegyzőkönyvet, bizonylatokat, számlákat, melyeket szükség esetén gyorsan egy helyről azonnal elővehetünk.

 • 1

Határidők

 • Építési munkálatok (kivitelezés) befejezése +

  Az építési munkálatok befejezését be kell jelenteni az Építésügyi Hatóságnál. A használatba vételre vonatkozó végső engedély megszerzésére akkor is szükség van, ha beköltözünk az épületbe, mielőtt a kivitelezési munkák teljes befejezése megtörtént volna.

  Ne feledkezzünk meg az építési naplóba történő napra kész bejegyzésről, mivel a napló vezetése egészen a kivitelezés befejezésének bejelentéséig kötelező. Amennyiben az utolsó bejegyzés óta 3 év telt el, elmaradhat az engedély kiadása az épületre.

 • Költözés +

  A költözést érdemes jó előre megtervezni, gondolva minden egyes részletre. Csak akkor költözz, ha a házad biztonságos, és elkészült a konyha, fürdő, WC. Költözhetsz erre szakosodott cég segítségével vagy akár megkérheted rokonaidat, barátaidat, hogy segítsenek. Ismerd házad gépészeti vezetékezését, nehogy rossz helyre rögzítsd a „családi fotót”, vagy egyéb berendezései tárgyaidat.

 • Házavató +

  Bizonyára szívesen dicsekszel a házaddal. Tűzz ki egy időpontot és szervezz „házavató bulit”. Hívd meg a szomszédokat is, hogy alkalmad legyen megismerni őket, és így jó kapcsolatot alakíthass ki velük.

 • Műszaki állapot felügyelete +

  Amikor már a saját házadban laksz, vedd figyelembe, hogy az épület karbantartása és műszaki állapotának rendszeres ellenőrzése igen fontos. Érdemes évente legalább egyszer felülvizsgálni a tető, az erkély(ek), az ereszcsatornák állapotát, különös tekintettel azok vízzáró képességére, illetve az egész szerkezet biztonságosságára.

 • 1

"Használati útmutató"

 • Technológiai nedvesség +

  Vedd figyelembe, hogy az első (néha a soron következő) fűtési időszak összefügg a nagyobb energiafelhasználással. Ehhez kapcsolódik a technológiai nedvesség elpárologtatása, pl. a falazatokból, aljzatbetonból, vakolatból. Ügyelj a nedvesség folyamatos eltávolítására - különös tekintettel a rendszeres szellőztetésre és a szellőzők zavartalan működésére, a penész és gombák falakon való megjelenésének megakadályozására.

 • Szellőzés átvizsgálása +

  Ne feledkezz meg a szellőző, fűtő és füstelvezető csövek átjárhatóságának vizsgálatáról évente legalább egyszer. Az ellenőrzést megfelelő szakmai jogosítvánnyal rendelkező személy (pl. kéményseprő) végezze.

 • Takarékoskodj az energiával +

  Használd az energiát úgy, hogy ne pazarolj. Ez a fűtés ésszerű és tudatos használatával érhető el. A távollétedben állítsd a hőmérsékletet alacsonyabbra. Már 1 C° hőmérsékletcsökkentéssel mintegy 6 % fűtési energia megtakarítást jelent. A szükségtelenül égő lámpák leoltása az elektromos energia felhasználásának csökkentését eredményezi.

  Takarékoskodj a vízzel:

  • ne folyó vízbe moss fogat vagy mosogass,
  • javíttasd meg a csepegő csapokat,
  • használj korszerű alacsony vízfogyasztású háztartási berendezéseket
  • igyekezz összegyűjteni és pl. locsolásra felhasználni az esővizet.
 • 1