2. Alaprajz

Örök kérdés, hogy drágább egyedi, egyéni ízlés szerint vagy alacsony költségű típustervek bevált megoldásai alapján válasszunk tervet?
A döntés rajtad áll.

Egyedi terv

Az építésztervező a tervezési folyamat egyik legfontosabb szereplője. Fontos, hogy ne feltétlenül az ár alapján dönts. Nem a legolcsóbb ajánlat mindig a legkedvezőbb. Egy hibás, rossz terv biztos többlet költséget okoz. Amennyit a tervezési díjon esetleg megtakarítanál, annak többszörösébe kerül a hibák helyrehozása. Egy átgondolatlan terv tönkre teheti a teljes beruházást. Javasoljuk, hogy nézd meg a kiválasztott építész referenciáit, beszélj – lehetőség szerint – korábbi megrendelőkkel, hogy minél több információ birtokában adhass megbízást.

Kész Ház program

Amennyiben nyitott vagy a kész tervek iránt, szeretnénk figyelmedbe ajánlani Kész Ház programunkat, melynek keretén belül a legújabb energetikai előírásoknak megfelelő, környezetbarát, és gyorsan kivitelezhető családi házaink közül választhatsz. A többféle, már előre kidolgozott mintaterv közül választva felgyorsíthatod a tervezés, engedélyeztetés folyamatát. Az itt bemutatott szerkezeti ötletek kiforrottak, biztonságos, tartós kivitelezési megoldások. A tetszetős architektúrán túl, fontos a helyiségek jó elosztása, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a család jól érezze magát új otthonában.

Az általad kiválasztott mintatervet Kész-Ház Partnereink az adott helyszínre adaptálják, vagy szükség esetén áttervezik. A program kijelölt partneri hálózaton keresztül működik az ország egész területén, így az építkezéshez legközelebb eső csapattal közösen valósíthatjátok meg a házépítéssel kapcsolatos elképzeléseiteket.

Típusterv adaptáció

Az egyéni terv nem igényel adaptációt, mivel konkrét feltételekkel, konkrét telekre készül. A típustervet viszont adaptálni kell, hogy az építés engedélyezése megtörténhessen. Az adaptáció keretében a tervet meghatározott formai követelmények szerint kell elkészíteni:

  a típustervnek a beépítési feltételekről szóló határozat követelményeihez igazítása (ha erre szükség van), illetve a helyi területrendezési tervvel való egyeztetése;

  az alapozás szerkezeti tervének az épület alapjainak létesítési helyén uralkodó geotechnikai feltételekhez való igazítása;

  a tetőszerkezet helyi hó- és szélviszonyoknak megfelelő formájának alkalmazása;

  külső csatlakozások tervének elkészítése (nem mindenhol követelmény, vannak községi hivatalok, ahol ezeket a terveket külön eljárásként kezelik, pl. közzé tétel formájában)

Ház a telken

Ha már meglelted a beépítésre szánt telket, gondold át, hogy a területen hova helyezed el a házat. Az optimális helykiválasztásnál figyelembe kell venni a domborzati viszonyokat is (jobb, ha a ház magaslaton áll, mint ha egy vízmosásban). A telekhatároktól való távolság meg kell, hogy feleljen a jogi, szabályozási előírásoknak. Ez a munkafolyamat már az építésszel együttműködve kell, hogy történjen.

A ház megfelelő, égtájak szerinti elhelyezésében jelentős szerepe van a telek területének. Ha a telek méretes, nagyobb az esélye annak, hogy optimális legyen az elhelyezése, az ablakok mérete, tájolása, illetve a kert elrendezés. Ezek fontos szempontok, hiszen a ház hőmérlegét nagy mértékben befolyásolják. Amennyiben szeretnéd a legoptimálisabb mértékben kiaknázni a természetes napenergiát, a ház ablakait a déli oldalon helyezd el, de ebben az esetben gondoskodj a nyári hővédelemről.

Az alábbiakban néhány mutatóval szolgálunk a ház helyiségeinek elhelyezését illetően:

  Nappali – ideális elhelyezése szerint az egyik fala nézzen délre, míg a másik nyugatra. Vannak egyéb, lehetséges változatok is, pl. az egyik fal nyugati, a másik északi orientációjú.

  Konyha – tételezzük fel, hogy a konyha ablakainak a telek bejáratára kell nézniük, azért, hogy figyelemmel lehessen kísérni a telekre érkezőket. Nem szükséges, hogy a konyhaablakok délre, vagy nyugatra nézzenek, mivel a hőmérséklet ebben a helyiségben amúgy is magasabb, a sütés-főzés miatt.

  Hálószoba – „előírás szerint” az ablakoknak keletre kell nézniük, hogy a ház lakói reggel a nap sugaraira ébredjenek, ám ha szeretsz tovább aludni, ez a megoldás nem lesz optimális a számodra.

  Éléskamra (spájz) – az élelmiszerek tárolása szempontjából a legjobb, ha ez a helyiség ablaktalan, vagy ablaka északra néz.

  Szélfogó /a bejárat előtere – a gyakorlat az, hogy a kiskapuval szemben helyezkedik el, de keskeny telkek esetében jobb megoldás az épület oldalában való elhelyezése.

TIPP: az optimális elhelyezéshez, elosztáshoz szükséges a saját igények reális felmérése és ahhoz való igazodása.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékos családi ház elsősorban az épület fenntartásának alacsony költségei szempontjából fontos (a fűtési, hűtési költségek a fenntartási költségek 80 %-át teszik ki). Egy jól átgondolt programmal nagyságrendileg alacsonyabb üzemeltetési számlákat lehet elérni. A falak energiatakarékossági követelményei egyre szigorúbbak, érdemes tehát olyan megoldást választani, amely a jövőben is szavatolja ezen normák betartását.

Az energiatakarékosság már
a kiviteli terv kidolgozásának szakaszában elkezdődik.

Az épület egyszerű geometriájú alapterülete alacsonyabb energiafelhasználást tesz lehetővé (pl: kockaházak). Az összetett alaprajzú (kiugró) épületek, balkonok, teraszok hőhidak kialakulását eredményezik. A kiviteli terv készítésével egyidejűleg kell döntened számos egyéb műszaki megoldásról, mint például az építéstechnológia, nyílászárás vagy a szellőztetés típusa. Legfőbb ideje, hogy az energiatakarékos kialakításokat válaszd. A későbbi szakaszban a változtatás már szinte lehetetlen, vagy igen magas költséggel jár. Az energiatakarékossági követelmények betartását bízzuk a szakemberek (építész vagy építésügyi szakértő) útmutatására. Tegyél fel kérdéseket az üzemeltetési/fenntartási költségeket illetően. Kérd ki a szakértők tanácsait az energiatakarékossággal kapcsolatosan.

Helyi építési költségek

Az építési költségek a helyszín függvényében eltérőek. A tervezési szakaszban ellenőrizd az árakat arra a telekre vonatkozóan, ahol a házadat fel akarod építeni. Tájékozódj a helyi kivitelezőknél, hogy a becslések szerint mennyibe kerül egy ház megépítése, mennyi a „négyzetméterár”. Hasonlítsd össze a típusterveket készítő irodák által adott költségvetéssel. Egyéni terv esetén a költségbecslést az építésszel és a kivitelezővel közösen végezd el.