3. A ház szerkezete

Válassz a modern kornak megfelelő építési módot! Családi házad készülhet hagyományos szerkezettel téglából, vagy a már hazánkban is elérhető nagy elemes vasalt építési rendszerből. Az épület külső megjelenése feleljen meg a helyi területrendezési tervben foglalt előírásoknak.

egyretegu_falszerkezet
A fal típusa

Döntsd el, hogy számodra melyik megoldás a legoptimálisabb: az egyrétegű- vagy a hőszigeteléssel ellátott két- vagy többrétegű szerkezet.

Egyrétegű falszerkezet

Az egyrétegű fal teherbíró- és hőszigetelő szerkezet egyben. Ha számodra fontos, hogy minél hamarabb beköltözhess a házadba, érdemes az egyrétegű falat választanod. Kiegészítő hőszigetelésre nincs szükséged, a rövidebb építési idő egyben költségmegtakarítást is jelent.

Hőszigetelt falszerkezet

A kiegészítő hőszigeteléssel készült falszerkezet azt jelenti, hogy a hőszigetelés külön rétegként kerül a falra. Ebben az esetben döntően a hőszigetelés vastagságától függ a szerkezet hőátbocsátási tényező (U) értéke. Több rétegű megoldás esetén a Multipor ásványi hőszigetelő lapokat ajánljuk.

hoszigetelt_falszerkezet
hazveszteseg_uj_660px
Szerkezeti anyagok

Az építőanyag kiválasztásánál alaposan vizsgáld meg annak épületfizikai tulajdonságait, mert az nagyban befolyásolja a hőveszteség alakulását. Az ábrán megtekintheted, hogyan „szökik” el a meleg az épületből: ← a külső falakon át 25-35%, ablakokon 25%-30%, ↑szellőzőn keresztül 25-30%, ↑tetőn át 25-30%, ↓pincén át 10-15%, →teraszon át 10-15%.

A falazóelemek a teljes házépítési költségvetés csupán 5-10 százalékát teszik ki. Érdemes ezért a legjobb hőszigetelésűt választani, mert annak többletköltsége az épület energiaveszteségét jelentős mértékben csökkenti, biztosítva az alacsony energiafelhasználást (havonta fizetendő fűtési- illetve hűtési számlák). Ezért a külső fal legyen jó hőszigetelő a belső fal pedig jó hőtároló.

Ökológia

Az ökológia mai értelmezésén leginkább egy reális, – emberi, vállalati, illetve szervezeti – környezettudatos gondolkodásmódot és magatartást értünk. Mára alapvető feltétel, hogy környezettudatosan cselekedjünk, és ez vonatkozik az új hagyományos házak és okos otthonok építésére egyaránt. A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia‑szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Válassz olyan építőanyagokat, melyek rendelkeznek Környezetbarát Védjegy Tanúsítással, és lehetőség szerint építkezz hazai gyártású építőanyagokból, így jelentősen csökkentve a szállításból fakadó költségeket és a környezetszennyezés mértékét.
Az építkezés során végig tartsd szem előtt környezeted védelmének fontosságát. Ilyen például az ideiglenes segédszerkezetek többszöri felhasználása, az építési hulladékok minimális szinten tartása, illetve a szükséges energiaforrások (víz, áram) takarékos alkalmazása.

A Xella Magyarország Kft. számára az ökológia fogalma egyet jelent a felelősséggel. Földünk természetes alkotóelemei – homok, mész – felhasználásával egy új környezetet, infrastruktúrát valósítunk meg. Természetesen törekszünk arra, hogy minél kíméletesebben és hatékonyabban használjuk fel természeti forrásainkat, átgondolva, figyelembe véve a törvényi‑ és normatív szabványokat. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan innovatív terméket fejlesztettünk ki, mely élenjáró szerepet tölt be a hőszigetelési piacon, – egyedi anyagszerkezete miatt – optimális megoldást nyújtva az energiatudatosan gondolkodó vásárlóknak.

Falazóelem kiválasztása

Aki a minőségre épít, az jól választ. Minőségi építőanyagokkal értékálló, igényes házat építhetsz. Mindezek eléréséhez az építőanyag és az alkalmazni kívánt építési rendszer kiválasztásánál a következőkre érdemes odafigyelni: